Біографії Характеристики Аналіз

Прес-реліз урочистого відкриття Пам'ятного знаку "Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави" на Поклонній горі. Прес-реліз урочистого відкриття пам'ятного знаку «меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави» на поклонінні

5 грудня 2016 року у Москві у Парку Перемоги на Поклонній горі відбулася урочиста церемонія відкриття Пам'ятного знаку «Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави». У церемонії відкриття взяли участь Голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації В.І. Матвієнко, Депутат Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації, Герой Російської Федерації В.А. Шаманов, голова Московської міської думи А.В. Шапошников, Голова Спілки міст військової слави С.І. Горбань, представники духовної, наукової, творчої, військової еліти, керівники та делегації міст військової слави, ветерани Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років та бойових дій, представника ветеранських та молодіжних громадських організацій, кадети, вихованці патріотичних клубів.

Указом Президента Російської Федерації з 2006 року надається почесне звання Російської Федерації "Місто військової слави" за безприкладний подвиг захисників Вітчизни, який став символом мужності, стійкості та масового героїзму для поколінь російських громадян.

На засіданні Російського організаційного комітету “Перемога” у грудні 2015 року Володимир Володимирович Путін дав доручення розглянути питання про зведення у Москві Меморіального комплексу, присвяченого містам військової слави – символу єдності та доблесті поколінь російських громадян у всіх куточках багатонаціональної Вітчизни. За рік авторським колективом під керівництвом академіка Російської академії мистецтв, народного художника Росії скульптора Салавата Щербакова та академіка Російської академії мистецтв, заслуженого архітектора Росії Ігоря Воскресенського пам'ятник було створено та споруджено коштом Союзу міст військової слави та благодійного фонду Івана Саввіді.

Як модель для Пам'ятного знака «Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави» було використано проект «Стіла міст військової слави» – переможець відкритого Всеросійського конкурсу 2008 року на найкращий архітектурно-скульптурний проект. Конкурс було проведено Міністерством культури РФ. Проект затверджено на засіданні РОК «Перемога» 27 січня 2009 року як типове для всіх міст, яким присвоєно Почесне звання «Місто військової слави».

Меморіальний комплекс встановлений в одному з найшанованіших для росіян місці. Сюди «з поклонами» матінці – столиці з давніх-давен приїжджали іноземні посли, тут даремно чекав Наполеон ключі від підкореного ним міста. В останні два десятиліття Парк Перемоги та Меморіальний комплекс Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 набули високого державного значення, об'єднавши символи, пов'язані з перемогами російської зброї: пам'ятник захисникам землі Російської, тріумфальна арка Осипа Бове на честь перемоги російського народу , пам'ятник Героям Першої світової війни, пам'ятник воїнам-інтернаціоналістам та багато інших.

Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави є символом, що характеризує роль Москви як столиці великої Росії. Перемога багатьох поколінь росіян кувалася не тільки в Москві, а й в інших містах, внесок яких має бути гідно оцінений. Сьогодні почесне звання "Місто військової слави" з гордістю носять 45 міст Російської Федерації.

Меморіальний комплекс представляє спрямовану вгору гранітну стелу, з капітель доричного ордера, увінчану двоголовим орлом. Колона встановлена ​​на гранітний п'єдестал, прикрашений бронзовим картушем із посвятою Містам Військової Слави. На декоративних гранітних стелах, що обрамляють по обидва боки площу навколо стели, висічені назви всіх міст військової слави. По чотирьох сторонах стели розташовані 4 бронзові барельєфи з фігурами воїнів різних епох.

На першому барельєфі, що відображає зародження та становлення військової могутності Росії, представлені князь Святослав, Олександр Невський, Дмитро Донський, Сергій Радонезький та Дмитро Пожарський.

Другий барельєф присвячений героїчним подіям XVIII-XIX століть і представляє імператора Петра Першого, адмірала Федора Ушакова, Олександра Суворова, Михайла Кутузова, а на задньому плані – Багратіона та Барклая де Толлі.

Третій барельєф представлений героями оборони Севастополя та визвольних воєн на Балканах (Даша Севастопольська, адмірал Нахімов, матрос Кішка, генерал Скобелєв, адмірал Макаров).

Четвертий барельєф присвячений Великій Вітчизняній війні та представлений льотчиком, моряком, солдатом і танкістом часів Великої Вітчизняної, а також сучасним льотчиком. За їхніми спинами майорять на вітрі бронзові прапори різних епох.

Загальна висота стели близько 16 метрів. На меморіальний комплекс витрачено 12,44т. бронзи та 136т. граніту.

Голова Ради Федерації виступила на урочистому заході, що відбувся на Поклонній горі

Голова Ради Федерації Валентина Матвієнковзяла участь в урочистій церемонії відкриття пам'ятного знаку "Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави". Захід відбувся у московському Парку Перемоги на Поклонній горі.

Спікер СФ привітала мешканців столиці та всіх росіян із відкриттям пам'ятного знака на честь міст військової слави. За словами Валентини Матвієнко, символічно, що церемонія відбувається у знаменний день - сьогодні відзначається 75-річчя початку контрнаступу радянських військ у битві за столицю. «Це був дуже важливий, поворотний, історичний момент не лише у долі Батьківщини, а й у долі Європи та всього світу».

«Сорок п'ять міст військової слави – переконливе свідчення мужності та героїзму, незламності нашого народу, його волі до перемоги. Завдяки героїзму захисників ці міста було звільнено від окупантів. Бої йшли буквально за кожну вулицю, кожну хату. І сьогодні ми вшановуємо святу пам'ять про героїв, які забезпечили свободу та незалежність нашої країни», - сказала Валентина Матвієнко.

За її словами, люди пам'ятають не лише тих, хто захищав, а й тих, хто відновлював країну з руїн, відновлював міста військової слави, багато з яких було зруйновано, а деякі просто стерті з лиця землі.

Голова СФ висловила подяку ветеранам, які здійснили великий подвиг, звільнивши рідну землю та всю Європу від фашистської нечисті. «Ми завжди пам'ятатимемо цей подвиг і завжди пам'ятатимемо про ті величезні жертви, які зазнала наша країна».

Валентина Матвієнконагадала, що третього грудня відзначалася пам'ятна дата – День Невідомого Солдата. «Світла пам'ять усім тим, хто віддав свої життя за нашу свободу та незалежність», - наголосила речник СФ.

Вона також відзначила велику просвітницьку роботу Спілки міст військової слави, яка виступила ініціатором встановлення цього пам'ятного знака.

Валентина Матвієнкопоклала квіти до монумента.

В урочистій церемонії також взяли участь голова Комітету Державної Думи з оборони Володимир Шаманов, голова Спілки міст військової слави Сергій Горбань, голова Московської міської думи Олексій Шапошніков. На заході були присутні глави міст, удостоєних почесного звання Російської Федерації «Місто військової слави».

Указом Президента Російської Федерації з 2006 року надається почесне звання «Місто військової слави». Нині 45 міст мають це звання.

Меморіальний комплекс на Поклонній горі створений авторським колективом під керівництвом академіка Російської академії мистецтв, народного художника Росії, скульптора Салавата Щербаковата академіка Російської академії мистецтв, заслуженого архітектора Росії Ігоря Воскресенського.

ПРЕС-СЛУЖБА РАДИ ФЕДЕРАЦІЇ

У церемонії взяли участь Голова Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Валентина Матвієнко, депутат Державної Думи, Герой Російської Федерації Володимир Шаманов, Голова Московської міської думи Олексій Шапошников, Голова Союзу міст військової слави Сергій Горбань, представники духовної, наукової, творчої та військової еліти, делегації слави, ветерани Великої Вітчизняної війни та бойових дій, кадети, вихованці патріотичних клубів, юнармійці.

За дорученням голови міста військової слави Сергія Сергєєва, анапську делегацію очолив його заступник Сергій Козлов. Також до її складу увійшли представники молоді, які активно займаються військово-патріотичною та пошуковою діяльністю.

Меморіальний комплекс, присвячений містам військової слави є символом, що характеризує роль Москви як столиці великої Росії. Перемога багатьох поколінь росіян кувалася не тільки тут, а й в інших містах, внесок яких має бути гідно оцінений. Сьогодні почесне звання "Місто військової слави" з гордістю носять 45 міст Російської Федерації із загальним населенням 9 млн осіб.

Союз міст військової слави Росії координує діяльність щодо збереження військово-історичної спадщини, розробки та реалізації заходів, спрямованих на патріотичне виховання громадян. І втішно, що в Анапі цю роботу поставлено на найвищому рівні: протягом року проходять сотні патріотичних акцій, присвячених пам'ятним датам в історії нашої країни, уроки мужності у школах та вишах, зустрічі з ветеранами, молодь несе вахту пам'яті на Посту №1.
Учасники анапської делегації розповіли, що відвідати таку історичну подію – для кожного з них велика честь, і ця пам'ять залишиться на все життя.

Сподобалось 0 читачам

Не сподобалось 0 читачам